28 iulie 2010

ASE, vin!

Toata lumea m-a intrebat de ce intarzie ultimul articol de pe An de Tzaca. Ei bine, iata-l, lung pana la Bucuresti, sa il cititi pana va plictisiti! :))

Uite, pot sa strig: "LIBERTATEE FRATEE!"

pentru ca de aproximativ o saptamana sunt student.

Sa incep cu rezultatele:

Examen CIG (luni, 15:30): 70/70
Examen Management-Economic (luni, 15:30): 70/70
Examen FABBV (marti, 08:00): 62/70

Cum optiunile mele au fost:
1. FABBV (Finante, Asigurari, Banci si Burse Valorice)
2. CIG (Contabilitate si Informatica de Gestiune)
3. Management-Economic,

sunt admis la ZI- Buget, la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti cu media de intrare 9.073.

Mai tineti minte primul articol? Extras din el: "Visul meu este ca ultimul articol de pe acest blog să conţină exclamaţia: "ASE, vin!". Da, recunosc, sper să fiu un viitor economist! Economist, NU comunist!"
Vis implinit!

Acum sa trecem la povesti:

Saptamana dinaintea celei cu admiterea a fost una foarte grea. De luni, de cand m-am inscris se pare ca m-am molipsit cu o durere groaznica de cap de la aerul conditionat, durere care persista si in acest moment. Sper sa nu fie nimic grav. Si toata grozavia asta mi-a cam luat din spor si din cheful de invatat. Pe vineri chiar scapasem de ea, dar cum duminica, la plecarea spre Bucuresti am zabovit din nou cu AC in freza, iar m-a luat, de data asta mai rau. Duminica, la ora 20 eram in fata ASEului si ma cautam pe liste. Tot atunci, am primit primul sms de incurajare, unul foarte dragut, de la Emil. La 20:30 am ajuns la matusa mea, care m-a gazduit pe toata perioada examenelor, adica pana marti seara.

Primul examen il aveam luni, de la ora 15:30. Dupa o noapte cam alba, in care mi-a fost teama sa nu cad din pat si sa imi rup vreun cot, m-am trezit la 6. Am mancat, am apucat sa ma uit peste cateva formule (alea care imi mai scapau) si am pornit intr-o plimbare lunga prin Bucuresti. Manastirea Casin si Parcul Herastrau. Acolo, am citit pentru prima data albumul de clasa a 12-a si m-am emotionat puternic. Nu il mai deschisesem pana atunci si chiar imi propusesem sa fac asta doar intr-un moment special. Tot ce scria acolo m-a ambitionat foarte tare. Aveam un moral foarte ridicat, emotii constructive si toate astea anticipau o nota maxima la teza de la CIG si MAN.

O mare de oameni impanzea ASE-ul cu o ora inainte de examen. M-am intalnit cu multi cunoscuti. Am avut nr 410 pe legitimatie, in sala 0124, cu 48 locuri (am nimerit in ultima banca) si cu aer conditionat. Pana sa primim subiectele am intrat in vorba cu colega de banca, o moldoveanca de la un liceu economic din Panciu (jud. Vrancea). Am impresionat-o cand i-am spus ca imi place vinul din zona aia si am aflat ca abia a trecut bacul la mate (si doar daduse M2), iar in gandul meu mi-am zis ca am pe cine sa ma bazez. Gen, numai si numai pe mine. Mai nasol era ca si a doua zi, tot in stanga mea avea sa stea.
Examenul s-a desfasurat in bune conditii, iar organizarea si punctualitatea organizatorilor a fost de nota 10. Mi-a placut. Am primit subiectele si am inceput cu economia. La 3 intrebari pot sa spun ca nu eram 100% sigur de raspuns, ci doar 99%. Dupa 20 de minute, afara a inceput o furtuna puternica, iar eu ma apucam de matematica si, spre surprinderea mea, problema cu problema incepea sa-mi iasa. La una m-am chinuit cam o ora, iar cu 5 minute inainte de expirarea timpului am predat lucrarea. Eram multumit de mine si baremul avea sa imi confirme punctajul maxim de 70 de puncte la teza, media finala 9,87 [70 + 2 x 9,55 (medie bac) + 9,63(medie liceu)], printre primii la CIG, camin cu regim de hotel si bursa de nesimtit. Din 1235, doar 28 au obtinut nota maxima (70 pct) si printre acestia ma regaseam si eu :)

Eram linistit, iar la examenul de a doua zi aveam doua variante: daca nu stiam nimic, puneam intentionat gresit toate raspunsurile si ramaneam cu ultra facilitatile mai sus amintite la CIG sau daca eram sigur ca reusesc o teza de minim 60-65, completam corect grilele si intram la Finante, acolo unde mi-am dorit dintotdeauna. Subiectele se anuntau infinit mai grele si toata lumea stia asta. M-am trezit la 6 si un sfert, iar la ora 8 eram deja la Moxa, unul dintre cei 1645 care urmau sa sustina examenul la FABBV (5,51/loc). Nu mai aveam nici pe departe un moral atat de convingator ca in urma cu o zi, dar am preferat sa raman concentrat si linistit, desi capul imi dadea din ce in ce mai multe batai de cap :)) Cu legitimatia nr. 540, am intrat in amfiteatrul 3 M VI, am nimerit pe la mijloc, avand grila 2 (de la 1 la 6). Aceeasi punctualitate ca si la primul examen si start!! Am inceput din nou cu economia si in fix 10 minute am terminat si verificarea ei. Am trecut la mate, unde mi s-au parut subiectele mult mai usoare decat cele de la CIG. Ma gandeam ca e o eroare, ca mi-e rau, ca nu vad bine, dar 8 dintre ele aveam sa le termin dupa numai 40 de minute. Asadar, cu o ora si jumatate inainte de termenul limita imi mai ramasesera doua de mate, nr.5 si nr.6, ambele de 4 pct. In prima era vorba despre determinantul unei matrici cu nr complexe de ordinul 3 si inversate si aveam de calculat determinantul matricei ajduncte, iar a doua era despre radacinile cubice ale numarului complex i. M-am luptat cu ele cam o ora, dar nu am reusit. In sala, caldura mare, iar eu nu ma simteam deloc bine.
Probabil stiti si voi regula de la ASE, la mate. 10 probleme, 2 cate 2 au acelasi raspuns. Am avut 2 de a, 2 de c, 2 de d si imi mai ramasesera un b si un e. In 95% din cazuri aceasta regula este valabila. Dupa 2 ore, pentru ca mai mult nu rezistam, am predat lucrarea cu 5.e si 6.b (ca asa mi s-a parut mie) si ma asteptam la o minune.
Pana la urma nu s-a intamplat, iar regula grilei nu a functionat in cazul meu. 5.d si 6.e erau raspunsruile corecte. La grilele nr. 1, 4, 5 si 6 insa, oranduiala stupida a functionat si asta nu a facut decat sa ma oftice mai mult. Am riscat, dar pana la urma nu imi pare rau, pentru ca am intrat la prima optiune.

Daca la CIG intram al doilea, cu 9,873, imediat dupa o prietena din Targoviste, la FABBV m-am clasat pe locul 125, pozitie ce imi da cateva emotii in ceea ce priveste caminul. Media finala: 9,073. Ca amanunt important, anul trecut, cu aceasta medie, intram in primii 30. ANul acesta nu cred ca au fost candidati mai bine pregatiti, ci subiecte cu grad de dificultate mai usor.

In ceea ce priveste caminul, de la Moxa deja mi-am luat gandul si tot ce sper este ca in septembrie sa am putin noroc si sa prind Belvedere (A6-A8), in Regie. Alte variante ar fi Agronomie sau Tei, cam nasoale, din cate am auzit. Pe 16 august se da startul la completat cererile de cazare. Sper ca multi din fata mea sa se retraga de la Ase sau sa fie din Bucuresti sau sa fie din provincie si sa stea cu chirii sau oriunde vor ei, numai in camin nu. Tot la Finante, la Buget, din clasa au mai intrat 2 colegi. Felicitari si lor!

Sunt super fericit ca toti colegii mei au intrat, in principiu, acolo unde si-au dorit. Bravo noua si acum, sa trecem la petrecanii, ca doar meritam.

In final, ca asa este frumos, trebuie sa multumesc mai multor persoane. Incep cu parintii mei, continui cu prietena mea, Liza, care m-a incurajat atunci cand aveam mai multa nevoie si multe multumiri profei de fizica si profei de economie, persoane care imi sunt foarte dragi. Multumiri speciale si lui dirigu` si tuturor colegilor si persoanelor, care mi-ati tinut pumnii, ati citit 200 de articole pe acest blog si ati fost alaturi de mine in toate cele 300 de zile, caci astazi atatea s-au facut de cand An de Tzaca traieste.

Pe acest blog nu vor mai aparea articole, acesta fiind ultimul. Nu sunt foarte hotarat cand zic asta, dar in orice caz, daca voi mai scrie ceva, va fi strict in legatura cu anii de liceu. De fiecare daca cand vi se face dor de perioada asta sau chiar de mine si ma refer in special la colegi, sunteti asteptati oricand, aici.

3 comentarii: